Wolne gotowanie w próżni
Sous vide, to inaczej wolne gotowanie próżniowe. Metoda ta zdobyła dużą popularność wśród kucharzy. Korzystają z niej amatorzy i profesjonaliści. Sous vide pozwala bowiem na osiągnięcie spektakularnych rezultatów. Jest to możliwe dzięki precyzyjnej kontroli temperatury. Nieodzownym elementem tej techniki są worki do sous vide. Takie worki próżniowe ułatwiają proces gotowania. Jednocześnie pozwalają na osiągnięcie pełni smaku.
Worki do gotowania metodą sous vide są wytrzymałe i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Standardowe opakowania do żywności mogą nie wytrzymać długotrwałego gotowania w wodzie. Stosowanie niezgodnie z przeznaczeniem może uwalniać szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego należy wybierać worki dedykowane do wolnego gotowania. Producenci stosują bowiem materiały wolne od BPA i innych szkodliwych substancji. Dzięki temu dania są bezpieczne dla zdrowia.
Próżniowe worki do sous vide
Główną cechą worków do sous vide jest szczelność. Dają one bowiem możliwość hermetycznego zamknięcia potrawy. W ten sposób zachowuje się pełen aromat gotowanych potraw. Nawet najdelikatniejsze składniki, takie jak ryby czy owoce morza, zachowują swoją naturalną wilgotność i intensywny smak. Woreczki próżniowe vacuum idealnie przylegają do jedzenia, eliminując przestrzenie powietrzne. W ten sposób możliwe jest równomierne gotowanie bez ryzyka niedogotowania.
Oszczędność czasu
Sous vide, to wolne gotowanie. Z założenia trwa więc dość długo. Paradoksalnie jednak pozwala oszczędzać czas. Worki do gotowania sous vide dają bowiem możliwość przygotowania posiłków z wyprzedzeniem. Gotowe jedzenie można przechowywać w lodówce lub zamrażarce bez utraty jakości. Brak dostępu powietrza ogranicza bowiem możliwość szybkiego psucia się żywności. Gotowe dania są więc na wyciągnięcie ręki. Szczególnie w dni, gdy brakuje czasu na gotowanie od podstaw.
Łatwe jest także sprzątanie po gotowaniu. Sous vide worki są bowiem jednorazowe. Po zakończeniu gotowania można je po prostu wyrzucić. Minimalizuje się więc potrzebę mycia naczyń. To szczególnie wygodne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie bezproblemowe gotowanie.
Worki do sous vide w różnych wielkościach
Opakowania próżniowe do sous vide dostępne są w różnych rozmiarach. Nie ma więc problemu z dopasowaniem ich wielkości do gotowanej potrawy. Zmieści się w nich zarówno duży kawałek mięsa, jak i delikatne warzywa. Odpowiedni rozmiar worka minimalizuje ilość używanego plastiku. Wpływa także na bardziej efektywne gotowanie.