Worki do pakowania w różnych odsłonach

worki do pakowania

Wszechstronne worki do pakowania

Foliowe worki do pakowania, to jedno z najbardziej wszechstronnych opakowań. Są bowiem lekkie, wytrzymałe, dopasowane do produktu i procesu. W zależności od surowca czy konstrukcji chronią świeżość żywności, zabezpieczają części przemysłowe, usprawniają logistykę lub eksponują towar na półce.

Surowce: LDPE, HDPE, PP i ich różnice

Polietylen niskiej gęstości (LDPE) daje miękkie, elastyczne worki o dobrej zgrzewalności i odporności na przebicia. Takie opakowania typu doypack i inne są świetne do mrożonek, pieczywa, odzieży czy elementów z ostrymi krawędziami. Polietylen wysokiej gęstości (HDPE) jest sztywniejszy. Do tego jest cieńszy przy tej samej wytrzymałości i odporny na wilgoć. Dlatego sprawdza się jako zbiorcze worki do pakowania warzyw. Polipropylen (PP) i jego odmiany wyróżniają się wysoką przejrzystością i połyskiem.

Konstrukcje barierowe: PA/PE, PET/PE, laminaty

Gdy produkt wymaga ochrony przed tlenem, wilgocią lub aromatami, stosuje się konstrukcje barierowe. Najpopularniejsze są worki z laminatu PA/PE stosowane jako worki próżniowe. Poliamid (PA) ogranicza bowiem przenikanie tlenu, a polietylen (PE) odpowiada za szczelny zgrzew. Do bardziej wymagających zastosowań używa się laminatów PET/PE lub PET/CPP, gdzie warstwa poliestrowa dodaje sztywności i odporności termicznej. W wersjach premium spotyka się natomiast metalizowane BOPP lub PET oraz laminaty z folią aluminiową. Te ostatnie zapewniają bardzo wysoką barierę świetlną i tlenową, przydatną przy produktach wrażliwych na utlenianie.

Worki do pakowania w różnych formatach: płaski, z zakładką, stojący

Proste worki płaskie, to klasyka do pakowania jednostkowego i zbiorczego. Worki z bocznymi zakładkami zwiększają pojemność bez zmiany szerokości formatu. Dzięki temu lepiej mieszczą większe przedmioty lub porcje. Popularne są również stojące opakowania doypack z dnem typu „stand-up”. Takie opakowania do żywności i nie tylko dobrze prezentują się na półce i oszczędzają miejsce. W przemyśle mięsnym i garmażeryjnym stosuje się także rękawy i półrękawy, które formuje i zgrzewa się w linii pakującej.

Zamykanie i funkcjonalne detale

Sposób zamykania wpływa na wygodę oraz świeżość. Worki strunowe pozwalają bowiem wielokrotnie otwierać i zamykać opakowanie. Takie opakowania doypack są zatem przydatne przy bakaliach, kawie czy drobnych częściach. Perforacje wentylacyjne stosuje się przy pieczywie i warzywach, by ograniczyć kondensację. Otwory euro w górnej krawędzi ułatwiają ekspozycję na hakach, a nacięcia easy-open pomagają w wygodnym rozrywaniu. Każdy dobry producent opakowań do żywności oferuje różne rozwiązania. Tak, by odbiorcy mogli dostosować rozwiązania do swoich potrzeb.